Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Kiyoh
Category Visual Wanneer is een Bouwhelm verplicht

Wanneer is een bouwhelm verplicht?

In sommige werksituaties is hoofdbescherming verplicht. Lees in dit artikel wanneer dat zo is.

Wanneer is een bouwhelm verplicht?

Een bouwhelm wordt in het jargon van de bouwwereld en industriële sector ook wel veiligheidshelm of werkhelm genoemd. Dit type helm dagen in gevaarlijke werkomstandigheden is altijd een absolute aanrader! Want waarom zou je jezelf en je gezondheid in gevaar brengen als dat niet nodig is? Toch neemt niet elke werknemer het dragen van een helm serieus. Maar er zijn omstandigheden en werksituaties waarin het dragen van dit type helm wettelijk verplicht is. In welke situaties is dit het geval? In dit blog leggen we uit wanneer je als werkgever een helm moet verplichten of als werknemer een bouwhelm moet dragen!

Situaties met een kans op rondvliegende of vallende voorwerpen en materialen

Bij werksituaties en werkomstandigheden waarbij er mogelijk materialen, gereedschappen of spullen in de rondte kunnen vliegen of kunnen vallen, is een bouwhelm of veiligheidshelm dragen absoluut verplicht volgens de ARBO. Voor bouwvakkers geldt dit op alle werkplekken waar dit risico bestaat. Een veilige werkhelm opzetten is dan absoluut noodzakelijk voor je eigen veiligheid.

Werkomstandigheden met risico's op hoofdblessures

Een veiligheidhelm cq. bouwhelm op je hoofd zetten, is ook een vereiste als er een mogelijkheid bestaat op het stoten of bekneld raken van het hoofd. Zo moet je een veiligheidshelm gebruiken als je met machines werkt met gevaarlijke bewegende onderdelen.

Aangegeven locaties en ARBO-aanwijzingen bij veiligheidshelmen

Verder moet je als professional in de bouw of industrie altijd een bouwhelm of werkhelm dragen, als er op borden staat aangegeven dat dit een vereiste is. Hetzelfde is natuurlijk het geval als in de werkverplichtingen, ARBO-aanwijzingen opgenomen zijn, die stellen dat het dragen van een veiligheidshelm noodzakelijk is. Wil je zeker weten hoe het zit met het dragen van een werkhelm? Raadpleeg dan een van onze specialisten op het gebied van hoofdbescherming

Vorige pagina: Wanneer kan je het beste je bouwhelm vervangen?
Volgende pagina: Waar moet een bouwhelm aan voldoen?

De beste merken hoofdbescherming vind je hier

  • 3M
  • Logo veiligheidshelmen merk Centurion
  • Logo persoonlijke beschermingsmiddelen merk MSA
  • Logo veiligheidshelmen merk KASK