Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Kiyoh
Content visual - Gehoorbescherming

Oordoppen versus oorkappen

Hier lees je alles over de voor- en nadelen van oordoppen en oorkappen!

Oordoppen versus Oorkappen

Als je vaak in contact komt met hard geluid is het een goed idee gehoorbescherming te regelen. Dat kan in de vorm van oordoppen of oorkappen. Beide soorten bieden hun eigen vorm van bescherming, met voor- en nadelen. Hieronder vind je een kort overzicht.

Voordelen en nadelen van oordoppen

Aangezien oordoppen in de oorholte zelf worden geplaatst, heb je net iets meer bescherming. Oordoppen van schuimrubber dempen doorgaans tegen de 28 decibel, terwijl je met oorkappen rond de 23dB zit. Voor echt hard geluid, zijn oordoppen daarom vaak de beste keuze. Bovendien vallen ze ook niet erg op en kunnen ze het geluid filteren: handig als je graag naar festivals gaat. Tegelijkertijd zijn de kosten ook weer iets hoger. Oordoppen moeten immers vaker worden vervangen.

Voordelen en nadelen van oorkappen

Oorkappen zijn vooral handig als je in de bouw werkt, of zelf graag klust. Het is een snelle en effectieve manier van gehoorbescherming, die ook nog eens lang meegaat. Goede oorkappen kunnen vaak jarenlang dienst doen. Het enige nadeel is wel dat ze geluid niet altijd even goed filteren en ook tijdens het slapen niet erg prettig zitten. Voor werken en klussen dus een handige oplossing, maar voor slapen of festivals zijn oordoppen weer wat beter. Zo heeft iedere vorm van gehoorbescherming zijn kwaliteiten.

Vorige pagina: Hoeveel decibel dempt de gemiddelde oordop?
Volgende pagina: Is slapen met oordoppen slecht voor je?

De beste gehoorbescherming merken

  • 3M
  • Alpine
  • Honeywell
  • Merkenlogo PBM Moldex
  • Logo persoonlijke beschermingsmiddelen merk MSA