Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Kiyoh
Category Visual Veiligheidsbril (op sterkte) content pagina

Kan een werkgever een veiligheidsbril (op sterkte) verplichten?

Veiligheidsbrillen kunnen een hoop ellende voorkomen. Maar kunnen werkgevers deze ook echt verplichten?

Kan een werkgever een veiligheidsbril (op sterkte) verplichten?

Een veiligheidsbril is een belangrijke accessoire voor het beschermen van je ogen in gevaarlijke (werk)situaties. Een bekende variant die ideaal is voor mensen met slechte ogen, zijn veiligheidsbrillen op sterkte. Maar hoe zit het met verplicht een veiligheidsbril dragen? Kan een gewone veiligheidsbril of een veiligheidsbril op sterkte door een werkgever verplicht gesteld worden? Of kun je als werknemer zelf kiezen voor het al dan niet gebruiken van een veiligheidsbril op je werk?

Wanneer is een veiligheidsbril verplicht op de werkvloer?

Het antwoord op de vragen van zojuist is eenvoudig: een standaard veiligheidsbril of een veiligheidsbril op sterkte kan door een werkgever verplicht worden. Dit heeft met de verplichte Arbo-wetgeving te maken die in bepaalde sectoren en werksituaties geldt. Dit geldt bijvoorbeeld als er gewerkt wordt met hout en er splinters kunnen vrijkomen. Maar ook voor lassers en beroepen waarbij gevaarlijke chemische stoffen of vuur gebruikt worden, kan het gebruik van een veiligheidsbrillen op sterkte een eis zijn waar je je als werknemer aan hebt te houden.

Waarom zijn veiligheidsbrillen verplicht voor bepaalde beroepen?

In werkomstandigheden die risico's met zich mee kunnen brengen op letsel, zoals oogschade, brandwonden en dergelijke, kunnen veiligheidsbrillen op sterkte een hoop ellende voorkomen. Wie oogletsel oploopt, heeft vaak een blijvend en ernstig probleem, zoals blindheid of oogproblemen die niet meer over gaan. Alleen al hierom is het verstandig om als werknemer de eis van een veiligheidsbril op sterkte door je werkgever serieus te nemen. Het is immers voor je eigen bestwil. Voor werkgevers is het van belang om goed te checken of personeelsleden hun veiligheidsbril trouw gebruiken. Het dragen van veilige brillen voorkomt dat je personeel kwijtraakt doordat ze met oogschade in de ziektewet terechtkomen. Door preventief in te grijpen, voorkom je personeelsuitval en loop je minder financieel risico.

Vorige pagina: Drie tips voor het dragen van een gelaatsscherm met een bril
Volgende pagina: Een veiligheidsbril op sterkte vs een Overzetbril

De beste merken veiligheidsbrillen (op sterkte) vind je hier

  • PBM fabrikant Uvex
  • Merkenlogo Bollé
  • Univet logo
  • 3M
  • PBM leverancier logo Honeywell