Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Kiyoh
Category Visual Oordoppen Content pagina

Hoeveel decibel dempt de gemiddelde oordop?

Wat is de gemiddelde dempingswaarde van oordopjes? Dat lees je op deze pagina.

Hoeveel decibel dempt de gemiddelde oordop?

Gehoorbescherming is iets waar we in Nederland vaak rekening mee moeten houden. Misschien werk je bijvoorbeeld in een beroep waar je oren veel lawaai krijgen te verwerken. Of misschien ga jij in de weekenden graag uit en luister je dan naar harde muziek. Dit zijn slechts een paar voorbeeldsituaties waarin het investeren in gehoorbescherming loont. Zo kun je rustig genieten of je werk doen, zonder je oren te beschadigen. Het gebruik van de juiste oordopjes is dan ook cruciaal.

Wat voor oordopjes heb je nodig?

Welke oordopjes gebruikt, hangt af van de geluidssituatie. In de regel wordt er een onderscheid gemaakt tussen schuimrubberen oordoppen voor een volledige demping van het binnenkomende geluid, en zogeheten filteroordoppen. Bij filters hoor je bepaalde geluiden wel, en bepaalde niet. Door het akoestisch filter kun je dus gericht selecteren welke geluiden er binnen mogen komen. Misschien wil je het gesnurk van je partner niet horen, maar wel het gerinkel van het rookalarm. Om maar één voorbeeld te noemen.

Filteroordoppen of toch schuimrubberen?

Over het algemeen geldt dat schuimrubberen oordopjes voor de meeste demping en gehoorbescherming zorgen. Doorgaans wel 35dB. Filter oordoppen dempen een stuk minder, - 20 tot maximaal 22dB – maar dat is natuurlijk ook de bedoeling. Denk bijvoorbeeld aan de Alpine WorkSafe werk oordopjes. Deze Alpine oordoppen hebben een mindere demping, maar in tegenstelling tot schuimen oordopjes kan je deze gehoorbeschermers tot wel 250 keer hergebruiken. Het is belangrijk om voor jezelfAls jij op een festival je oren wilt beschermen, maar wel van de muziek wilt genieten, kunnen filter oordoppen voor muziek een prima keuze zijn. Je moet dus voor jezelf bepalen welke oordopjes je draagt tijdens welke situatie. Het loont dus ook om meerdere soorten in huis te hebben. Als jij vaak met een drilboor werkt, kan een schuimrubberen oordopje de betere keuze zijn.

Vorige pagina: Hoe lang gaan oordoppen mee?
Volgende pagina: Is slapen met oordoppen slecht voor je?

De beste merken oordoppen vind je hieronder

  • 3M
  • Merkenlogo PBM Moldex
  • Logo persoonlijke beschermingsmiddelen merk Honeywell