Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Kiyoh
Category Visual Filters voor Masker

Welke filters zijn er allemaal voor je masker?

Hieronder lees je welke soorten filters er zijn voor je halfgelaatsmasker en volgelaatsmasker.

Welke filters zijn er allemaal voor je masker?

Het gebruik van een masker met filter wordt zeker aangeraden bij bepaalde omstandigheden. In veel industriële omgevingen is een vervuilde lucht aanwezig in de werkruimte. Deze vervuiling kan leiden tot meerdere gezondheidsrisico’s voor werknemers. Dit geldt ook voor wanneer je thuis aan het klussen bent. Wanneer je bijvoorbeeld zaagt, boort, schildert, last of schoonmaakt, wordt het gebruiken van een masker met filter zeker aangeraden om jezelf goed te beschermen. Een masker met filter beschermt je tegen het inademen van schadelijke gassen, dampen, stoffen en deeltjes.

Het gebruiken van een stoffilter masker

Wanneer een stoffilter in een masker verwerkt zit beschermt dit filter tegen deeltjes in de lucht. Een stoffilter beschermt niet tegen dampen. Het beschermt onder andere tegen vaste deeltjes en vezels zoals steenwol, glaswol en asbest. Daarnaast beschermt het tegen aerosolen, micro-organismen en nevels. Een stoffilter masker is verkrijgbaar ineen wegwerp stofmasker of met een verwisselbaar stoffilter. Een stoffilter masker is beschikbaar in verschillende beschermniveaus, van licht (categorie 1) tot hoog (categorie 3).

Het gebruiken van een gasfilter masker

Een gasfilter masker beschermt tegen het inademen van schadelijke gassen en dampen die vrij kunnen komen tijdens werkzaamheden. Een gasfilter beschermt tegen schadelijke stoffen als ammoniak, kwikdamp, organische stoffen en zwaveldioxide. Een gasfilter is vaak verwerkt in de vorm van een volgelaatsmasker of een halfgelaatsmasker. Bijvoorbeeld tijdens las werkzaamheden wordt een gasfilter aangeraden wegens het ijzeroxide en andere metaaldampen die tijdens het lassen ontstaan. Het hangt af van het type gasmasker tegen welke gassen en dampen het gasfilter precies beschermt.

Combinatiefilters voor je masker

De meest gebruikte filters voor halfgelaatsmaskers en volgelaatsmaskers zijn de combinatiefilters. Deze filters beschermen de drager tegen verschillende gassen en stofdeeltjes. Het combinatiefilter wordt op een gasmasker bevestigd en bevat een uitneembaar patroon dat schadelijke gassen, dampen en stofdeeltjes absorbeert.

Hoe kies je de juiste filter?

Gevaarlijke stoffen bestaan in verschillende vormen: gassen, dampen, vloeistoffen en deeltjes. Daarom zijn er diverse soorten filters die gebruikt kunnen worden om je te beschermen tegen een van deze vormen. Welk type filter je nodig hebt, hangt af van de schadelijke stoffen waaraan je wordt blootgesteld en de mate van bescherming die je nodig hebt. Op iedere filter kun je verschillende kleuren vinden die aangeven wat voor bescherming het biedt. In het onderstaande tabel vind je de kleurcodering van de verschillende filters die jou helpen om te bepalen welke filter je nodig hebt. 

Kleur Type filter Biedt bescherming tegen
Bruin AX Organische gassen en dampen met een kookpunt van minder dan 65°C
Bruin A Organische gassen en dampen met een kookpunt van meer dan 65°C
Grijs B Niet organische gassen en dampen (zoals chloor)
Geel E Zwaveldioxide en waterstofchloride
Groen K Ammoniak en organische derivaten van ammoniak
Zwart CO Koolstofmonoxide
Rood Hg Kwikdamp
Blauw NO Nitreuze gassen, zoals stikstofmonoxide
Oranje Reactor Radioactief jodium
Wit Deeltjes (stof)
Het kiezen van de juiste filters kan een lastige klus zijn. Gelukkig staan onze specialisten op het gebied van adembescherming voor je klaar. Heb je hulp nodig? Schakel dan een van onze medewerkers in van onze klantenservice.

Vorige pagina: Wanneer draag je een halfgelaatsmasker?
Volgende pagina: Wat is antifouling en hoe ga je hier veilig mee om?

De beste merken Filters

Werk met de allerbeste merken

  • Honeywell
  • Merkenlogo PBM fabrikant Drager
  • 3M
  • Logo persoonlijke beschermingsmiddelen merk Moldex