Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Kiyoh
Category Visual Valbeveiliging beroepen

Welke beroepen dragen allemaal valbeveiliging?

Wat zijn de belangrijkste groepen die valbescherming dragen?

Welke beroepen dragen allemaal valbeveiliging?

Wie als professional of particulier klusjesman geregeld op hoogte werkzaamheden verricht, moet ervoor zorgen dat de valbeveiliging in orde is. Valbeveiliging gebruiken - zoals moderne harnas valbeveiliging - als je bijvoorbeeld op een dak werkt of gevels renoveert op hoogte, is in veel beroepssectoren wettelijk verplicht gesteld door de overheid. Wat zijn de belangrijkste beroepsgroepen en beroepssoorten die - al dan niet verplicht - gebruikmaken van speciale valbeveiliging?

Valbescherming in de bouwsector & industrie

Sectoren waarin het gebruik van harnas valbescherming en andere soorten valbeveiliging volledig ingeburgerd zijn, zijn de bouw en de industrie. Timmermannen, metselaars, dakwerkers en personeel dat in de industrie actief is, werken vaak op grote hoogte en moeten zich optimaal beschermen tegen valpartijen van grote hoogte. Harnas valbeveiliging gebruiken, of een valgordel of valhelm, behoren tot de meest effectieve maatregelen die in deze beroepsgroep genomen worden om gevaarlijke valpartijen te voorkomen. Als er klussen zijn die uitgevoerd worden op daken, wordt door deze beroepsgroepen gebruikgemaakt van dakrandbeveiliging. Hierbij gaat het om speciale beschermhekken, die langs de randen van daken bevestigd worden om werknemers en bouwvakkers die op een plat dak werken, te beschermen voor een val van grote hoogte. En vergeet ten slotte de zijbalken niet die standaard verplicht zijn bij moderne bouwsteigers. Horizontaal dienen er minimaal twee stabiele zijbalken bevestigd te zijn op steigers, die voorkomen dat bouwvakkers, schilders of andere professionals van de steiger afvallen. Deze wettelijk verplichte veiligheidsmaatregelen voorkomen jaarlijks vele gewonden en meerdere doden.

Valbeveiliging in de schilderssector & schoonmaakbranche

Twee andere beroepsgroepen die hoe dan ook niet zonder valbeveiliging kunnen, zoals harnas valbeveiliging, zijn schilders en schoonmakers. Zij werken vaak op grote hoogte en moeten zichzelf via valbeveiliging, een goedgekeurde steiger en veilige beschermende kleding beschermen tegen ongelukken. Binnen de branches zijn hiervoor ARBO-regels uitgezet, waar precies instaat hoe de veiligheidsregels nageleefd dienen te worden.

Vorige pagina: Vanaf welke hoogte is valbeveiliging verplicht en welke valbeveiliging is er allemaal?
Volgende pagina: Wanneer kan je het beste je bouwhelm vervangen?

De beste merken valbeveiliging