Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Kiyoh
Category Visual Oogdouche

Wat is een oogdouche?

Voorkom letsel in de ogen met een oogdouche. Maar wat is het precies?

Wat is een oogdouche?

Als we naar ongelukjes op de werkvloer kijken, is oogletsel veelvoorkomend. Bescherming van de ogen is daarom ook erg belangrijk. Allereerst is het goed om het risico op mogelijk letsel te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het dragen van een veiligheidsbril. Maar ongelukjes zijn niet uit te sluiten en daarom is het belangrijk om, als je vuil in je oog krijgt, gebruik te maken van oogspoeling.

Een oogdouche is een systeem waarmee de ogen uitgespoeld kunnen worden als er gevaarlijke chemicaliën, stoffen, splinters, etc. in het oog zijn gekomen. Door dit te doen kan erger letsel voorkomen worden.

Soorten oogspoelingen

Er zijn verschillende soorten oogdouches. Zo heb je speciale kranen, vaste spoelstations en mobiele oogdouches. Van de laatste soort zijn ook meerdere varianten: verplaatsbare oogspoelstations, kleine en losse flessen, oftewel oogspoelflessen, etc.

Welke soort oogdouche is het meest geschikt

Welke variant oogdouche het meest geschikt is, hangt af van de organisatie, het soort (bouw)bedrijf, de aard van de werkzaamheden en de risico’s die daaraan verbonden zijn. Deze zijn te vinden in de RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie). Zo is een oogspoelstation met een hoge wateropbrengst cruciaal in omgevingen waar met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt.

Meestal zorgen bouwbedrijven voor de aanwezigheid van een volwaardig oogspoelstation met daarnaast voor de zekerheid genoeg losse oogspoelflessen. Zo kan men als het nodig is, snel en adequaat hulp bieden. Soms is het handig om een oogspoelfles in te zetten als eerste hulp en daarna nog gebruik te maken van een oogspoelstation om de overige chemicaliën weg te spoelen.

Kortom, een oogdouche is erg praktisch en eigenlijk onmisbaar. Het best is om als bouwbedrijf beide een vaste oogdouche te kopen en daarnaast losse oogspoelflessen ter beschikking te hebben, om zo snel en goed mogelijk hulp te kunnen bieden als er gevaarlijke stoffen in het oog terecht komen, zodat erger letsel voorkomen kan worden. 

Vorige pagina: Kan een werkgever een veiligheidsbril (op sterkte) verplichten?
Volgende pagina: Hoe werkt een oogdouche?

Beste merken Oogspoelflessen

  • Merkenlogo EHBO leverancier Cederroth