Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Kiyoh
Category Visual voor Laskap content pagina

Wat is een laskap en hoe werkt het?

En welke lastechnieken komen er allemaal bij kijken? Lees het op deze pagina.

Wat is een laskap en hoe werkt het?

In de bouwwereld en industriële wereld, maar ook door elektromonteurs en dakwerken, wordt er veel gebruikgemaakt van lastechniek. Een van de belangrijkste veiligheidsmiddelen die gebruikt worden voor lasbescherming tijdens het werk is, naast een lasbril en veilige werkkleding, de laskap of lashelm. Wat is een laskap precies? Hoe werken lashelmen? En hoe draagt een laskap bij aan een goede lasbescherming?

Wat is een laskap en hoe werkt deze lasbescherming?

Een laskap is een beschermende kap, die ook wel eens lashelm wordt genoemd. Laskappen worden als hoofdbescherming gebruikt om te voorkomen dat de lasser vuurspetters in het gezicht krijgt. Maar lashelmen beschermen daarnaast ook de ogen en ze bieden protectie tegen ultraviolet licht en warmte. Laskappen ofwel lashelmen zijn gemaakt van kunststof en voorzien van een glazen kijkgat. Dit ruitje is behoorlijk donker van kleur. De kappen beschermen het gehele hoofd en zijn daarom cruciaal om op te zetten als er gelast gaat worden.

Hoe werkt een laskap?

Lashelmen hebben in principe ingebouwde lasbrillen, namelijk het vierkante ruitje dat in de helm verwerkt zit. De helmen zijn dan ook een totaaloplossing voor degene die laswerkzaamheden uitvoert. Het kunststof van de laskap biedt volledige bescherming voor alle gevaren die zich tijdens laswerkzaamheden kunnen voordoen. Denk hierbij aan gevaarlijk rondvliegende vonken. De helm met geïntegreerde lasbril houdt deze vonken tegen, zodat je geen verwondingen in het gezicht kunt oplopen als je aan het lassen bent. Verder worden de ogen, die bij lassen erg kwetsbaar zijn, door het glazen ruitje beschermd. Op deze manier kun je je laswerkzaamheden snel en efficiënt, maar vooral ook veilig en zonder risico's, uitvoeren.

Welke soorten lastechnieken zijn er?

Professionele lassers maken gebruik van uiteenlopende technieken om hun laswerkzaamheden zo goed mogelijk uit te voeren voor een optimaal resultaat. In dit artikel gaan we in op de meest gebruikte lastechnieken die vaďndaag de dag gebruikt worden door lassers. Hoe pakken lassers hun werk aan? En waarom is een betrouwbare laskap kopen zo belangrijk voor deze experts?

  • TIG lassen: Een van de bekendste soorten lastechnieken is tig lassen. De afkorting TIG staat voor Tungsten Inert Gas. Kenmerkend voor deze manier van lassen is dat deze techniek gebruikmaakt van een niet-afsmeltende elektrode. Deze is gemaakt van wolfraam en de stroomtoevoer is constant. Een betrouwbare laskap kopen is bij deze lasvorm belangrijk. Als beschermgas wordt er een inert gas, een edelgas, gebruikt. Qua toepassing kan er met TIG lassen een hoge kwaliteit bereikt worden. TIG lassen wordt vooral gebruikt bij hooggelegeerd staal (zoals RVS, dus roestvast staal) of bij het lassen van aluminium.
  • MIG/MAG lassen: Naast TIG lassen is er nog de methode van MIG/MAG lassen. Deze variant onder de lastechnieken valt binnen de categorie elektrisch booglassen. De naam MIG/MAG staat voor Metal Inert Gas / Metal Active Gas. Deze manier van lassen is erg geliefd vanwege de snelheid en variatie die hiermee mogelijk is. Ook is het een voordelige manier van lassen. MIG/MAG lassen kan zowel manueel, semiautomatisch als van A tot Z door een lasrobot worden gedaan.
  • Elektrode lassen: Ten slotte is er nog het fenomeen Elektrode lassen. Deze lastechniek, ook wel BMBE genoemd of elektrisch lassen, wordt vooral gebruikt bij speciaal metaalsoorten. Denk hierbij aan het lassen van diverse staalsoorten, maar met name nikkellegeringen en koperlegeringen. Ook bij precisiewerk en onderwater lassen is deze techniek populair. Deze lesmethode is gemakkelijk te leren en kan uitgevoerd worden als er een beetje wind staat.


Kies voor een lashelm met kwaliteit

Zoek je een geschikte lashelm? Koop dan een gecertificeerde helm van een beter merk. Dan ben je optimaal veilig en beschermd tijdens je laswerk. 

Lees ook: Deze laskappen zijn perfect voor TIG lassen

Dit zijn de beste merken voor Laskappen

Betere lasbescherming vind je niet

  • Honeywell
  • 3M