Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Kiyoh
Category Visual voor Content pagina Wat is een koelvest en hoe werkt het?

Wat is een koelvest en hoe werkt het?

Benieuwd hoe je kan afkoelen in de hitte? We leggen het graag uit.

Wat is een koelvest en hoe werkt het?

Werken in warme omstandigheden is, zeker als er sprake is van een hoge luchtvochtigheid, geen pretje. Toch hebben veel werknemers in Nederland dagelijks of wekelijks te maken met arbeidsomstandigheden waarin er onder hoge(re) temperaturen arbeid verricht moet worden.

Soms is de situatie zo ernstig, dat het betreffende personeel ziek wordt van de hoge temperaturen op het werk. Verkoelende kleding is dan een uitkomst! Dit type kleding staat ook wel bekend las koelvest. Maar wat is een koelvest eigenlijk? Hoe werken koelvesten? En wat zijn de soorten koelvesten die beschikbaar zijn voor jezelf of voor jouw personeel?

Wat is een koelvest precies?

Een koelvest is een soort verkoelende kleding, die een aantal kenmerken heeft. Het hoofddoel van hedendaagse koelvesten is om te zorgen dat het lichaam voldoende verkoeling krijgt als er in warme of hete situaties gewerkt moet worden. Maar ook voor motorrijders die op hete zomerdagen een ontspannende motorrit willen maken, kunnen dit eigenlijk alleen doen als ze een kwalitatief goed motorvest dragen.

Hoe werkt een koelvest en welke soorten zijn er?

Verkoelende kleding heeft de nodige voordelen. Maar hoe werken de vesten die hiervoor ontwikkeld zijn? Er zijn in principe twee soorten vesten die het lichaam perfect afkoelen. Ten eerste is dat het hydrogel koelingsvest. Dit type vest hoef je maar 20 minuten in koel water te leggen, of in de koelkast of een vriezer, en te laten uitlekken. Daarna heb je maar liefst drie complete dagen de beschikking over een lekker koel vest. Een hydrogel vest bootst je lichaam na en zorgt zo voor een goede afkoeling.

De tweede variant is het PCM-koelvest. PCM is de afkorting voor 'Phase Change Material', wat inhoudt dat deze vesten goed bestand zijn tegen brand. Bezoek nu de webwinkel van een specialist en kies ook voor voordelig een koelvest kopen. 

Lees ook: Winter werkhandschoenen vs Zomer werkhandschoenen

De beste merken Koelvesten

Werk met de allerbeste merken

  • TechNiche