Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Kiyoh
Category Visual Wanneer kan je het beste je bouwhelm vervangen

Wanneer kan je het beste je bouwhelm vervangen?

Bouwhelmen moet je op een bepaald moment vervangen voor een nieuwe. Maar wanneer precies?

Wanneer kan je het beste je bouwhelm vervangen?

Een bouwhelm kopen is belangrijk en niet zo moeilijk. Maar bouwhelmen hebben helaas niet het eeuwige leven. Op een bepaald moment is een bouwhelm vervangen noodzakelijk als je wilt instaan voor je eigen veiligheid. Maar wanneer precies? Hoe zit het met de veiligheidshelm houdbaarheid? Wanneer is je bouwhelm vervangen door een nieuw exemplaar absoluut nodig?

Let op de houdbaarheidsdatum van bouwhelmen

Veel bouwvakkers, eigenaren van bouwondernemingen en klussers zijn niet op de hoogte van het feit dat bouwhelmen een verloopdatum hebben. Na de betreffende datum staat de producten van de helm niet meer garant voor de 100 procent veiligheid van de betreffende helm. Als de helm vijf jaar oud is gerekend vanaf de productiedatum, is de veiligheidshelm houdbaarheid verstreken en mag deze niet meer gebruikt worden. Het maakt hierbij niet uit of de veiligheidshelm ooit een val gebroken heeft en dus gebruikt is, of niet. Je bouwhelm vervangen is dan absoluut aan te raden, want je wilt tijdens bouwklussen en sloopprojecten natuurlijk geen enkel risico lopen op een ongeval met letsel of, hopelijk niet, een nog erger gevolg.

Waar is de veiligheidshelm houdbaarheid te vinden?

Als je een bouwhelm kopen gaat, dan kun je in de helm zelf vinden. Elke goedgekeurde veiligheidshelm voor de bouw is voorzien van een productiedatum. De productiedatum van de bouwhelm is doorgaans afgedrukt aan de onderkant van de klep en is afgebeeld in de vorm van een cirkel. Hierin staan twee cijfers die de datum van productie aangeven. Tussen deze cijfers staat een pijl. Beide getallen geven de maand en het jaar aan waarin de betreffende veiligheidshelm is gemaakt. Check deze datum dus en zorg dat je voor het verstrijken van de verloopdatum, dus vijf jaar na de weergegeven datum, een nieuwe bouwhelm kopen gaat voor optimale veiligheid!

Lees ook: Wanneer is een bouwhelm verplicht?

De beste merken hoofdbescherming vind je hier

  • 3M
  • Logo veiligheidshelmen merk Centurion
  • Logo persoonlijke beschermingsmiddelen merk MSA
  • Logo veiligheidshelmen merk KASK