Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Kiyoh
Header Bescherming tegen Asbest STARXX

Bescherming bij asbest verwijderen

Onze snelhulp voor bescherming tijdens het zelf verwijderen van asbest

  • Logo persoonlijke beschermingsmiddelen merk RSG
  • Logo persoonlijke beschermingsmiddelen merk 3M
  • Logo persoonlijke beschermingsmiddelen merk Honeywell
  • Merkenlogo PBM bedrijf JSP
  • Logo persoonlijke beschermingsmiddelen merk Moldex

Wil je zelf asbest gaan verwijderen?

Als je jezelf goed hebt ingelezen in asbest en het verwijderen ervan, dan weet je ook dat het dragen van de juiste bescherming van hoog belang is. Het verwijderen van asbest zonder het dragen van de juiste beschermende kleding en PBMs is schadelijk voor de gezondheid en wordt dan ook ten zeerste afgeraden.
Gelukkig heeft STARXX een groot aanbod aan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals volgelaatsmaskers en overalls voor bescherming bij het saneren van asbest. Neem daarom geen genoegen met mindere bescherming en start je werkdag uitgerust. Heb je nog vragen of wil je advies, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen, wij staan je graag te woord!

Veelgestelde vragen over asbest saneren

Vind je antwoord hier

Asbest is een naam voor bepaalde mineralen die uit fijne, onwaarneembare vezels bestaan. Wat de gezondheidsrisico's betreft, is het belangrijk onderscheid te maken tussen hechtgebonden en losgebonden asbest. Het asbest in hechtgebonden asbestproducten is stevig in het materiaal gebonden, waardoor het minder gemakkelijk in de lucht terechtkomt. Pas wanneer het materiaal mechanisch wordt behandeld, komen er asbestdeeltjes vrij die een gevaar voor de gezondheid vormen. In het algemeen geldt dat hoe langer iemand aan asbest is blootgesteld en hoe groter de concentratie asbestvezels is, des te groter het risico. Daarnaast speelt het soort asbestvezel ook een rol. Zo kan het inademen van slechts een kleine hoeveelheid blauwe asbest u erg ziek maken. Als u gedurende lange tijd aan asbestvezels wordt blootgesteld, kunt u ernstige gezondheidsproblemen krijgen, zoals longkanker en stoflongen. Door asbest veroorzaakte ziekten worden gewoonlijk pas 20 tot 40 jaar na de eerste blootstelling duidelijk.

Bij het verwijderen van asbest is het verboden de materialen in kwestie te beschadigen of te slopen. Dit is om te voorkomen dat asbestvezels in de lucht komen, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken.Ook mag de oppervlakte niet meer dan 35 mbedragen. U mag geschroefde planken, vloertegels en ongelijmde vloerbedekkingen die hechtgebonden asbestvezels bevatten, verwijderen. U moet uiterlijk vijf dagen voor het begin van de sloopwerkzaamheden een sloopmelding bij de gemeente indienen. U ooet namelijk toestemming krijgen van de gemeente en de door hen vastgestelde verwijderingsprocedures volgen.

Asbestvezels kunnen ziekte veroorzaken als u ze inademt, inslikt of op uw huid krijgt. De meest voorkomende manier waarop asbestvezels uw lichaam binnendringen is via de ademhaling. Wanneer relatief grote deeltjes asbestvezel worden ingeademd en in de longen terecht komen, is het lichaam niet meer in staat deze af te breken. Daarom moet u bij het verwijderen van asbest altijd de juiste beschermingsmiddelen en adembescherming dragen. Welke soort adembescherming het meest geschikt is om te dragen hangt af van de duur van de werkzaamheden en risicoklasse van de asbestsanering.

Stofmaskers

Alleen stofmaskers die voldoen aan de FFP3-norm mogen worden gebruikt voor asbestverwijdering. FFP3 stofmaskers bieden uitstekende bescherming tegen stofdeeltjes die afkomstig zijn van giftige tot zeer giftige stoffen. Deze maskers zijn geschikt voor incidenteel, kortstondig werk en zijn niet geschikt voor personen met stoppels of baarden, aangezien dit de afdichting van het masker belemmert.


Gelaatsmaskers

Halfgelaatsmaskers bedekken een deel van het gezicht, met name de mond, neus en kin. Ze zijn beter dan stofmaskers omdat ze nauwer op het gezicht aansluiten. Echter kan bij gelaatsmaskers baardgroei er ook voor zorgen dat kleine vervuilingen toch binnen kunnen dringen.

Ademhalingssystemen

Ademhalingssystemen bestaande uit een motorunit, volgelaatsmasker en P3 filter bieden de beste adembescherming en het hoogste draagcomfort voor gebruik tijdens het saneren van asbest. Dit maakt ademhalingssystemen goed geschikt voor langdurig gebruik.