Onze snelhulp voor bescherming tijdens het zelf verwijderen van asbest
Vind je antwoord hier
Asbest is een naam voor bepaalde mineralen die uit fijne, onwaarneembare vezels bestaan. Wat de gezondheidsrisico's betreft, is het belangrijk onderscheid te maken tussen hechtgebonden en losgebonden asbest. Het asbest in hechtgebonden asbestproducten is stevig in het materiaal gebonden, waardoor het minder gemakkelijk in de lucht terechtkomt. Pas wanneer het materiaal mechanisch wordt behandeld, komen er asbestdeeltjes vrij die een gevaar voor de gezondheid vormen. In het algemeen geldt dat hoe langer iemand aan asbest is blootgesteld en hoe groter de concentratie asbestvezels is, des te groter het risico. Daarnaast speelt het soort asbestvezel ook een rol. Zo kan het inademen van slechts een kleine hoeveelheid blauwe asbest u erg ziek maken. Als u gedurende lange tijd aan asbestvezels wordt blootgesteld, kunt u ernstige gezondheidsproblemen krijgen, zoals longkanker en stoflongen. Door asbest veroorzaakte ziekten worden gewoonlijk pas 20 tot 40 jaar na de eerste blootstelling duidelijk.
Bij het verwijderen van asbest is het verboden de materialen in kwestie te beschadigen of te slopen. Dit is om te voorkomen dat asbestvezels in de lucht komen, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken.Ook mag de oppervlakte niet meer dan 35 m2 bedragen. U mag geschroefde planken, vloertegels en ongelijmde vloerbedekkingen die hechtgebonden asbestvezels bevatten, verwijderen. U moet uiterlijk vijf dagen voor het begin van de sloopwerkzaamheden een sloopmelding bij de gemeente indienen. U ooet namelijk toestemming krijgen van de gemeente en de door hen vastgestelde verwijderingsprocedures volgen.
Alleen stofmaskers die voldoen aan de FFP3-norm mogen worden gebruikt voor asbestverwijdering. FFP3 stofmaskers bieden uitstekende bescherming tegen stofdeeltjes die afkomstig zijn van giftige tot zeer giftige stoffen. Deze maskers zijn geschikt voor incidenteel, kortstondig werk en zijn niet geschikt voor personen met stoppels of baarden, aangezien dit de afdichting van het masker belemmert.
Halfgelaatsmaskers bedekken een deel van het gezicht, met name de mond, neus en kin. Ze zijn beter dan stofmaskers omdat ze nauwer op het gezicht aansluiten. Echter kan bij gelaatsmaskers baardgroei er ook voor zorgen dat kleine vervuilingen toch binnen kunnen dringen.
Ademhalingssystemen
Ademhalingssystemen bestaande uit een motorunit, volgelaatsmasker en P3 filter bieden de beste adembescherming en het hoogste draagcomfort voor gebruik tijdens het saneren van asbest. Dit maakt ademhalingssystemen goed geschikt voor langdurig gebruik.