Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Kiyoh
Content visual - Handschoenen

Welke PBM's zijn soms noodzakelijk als je gaat klussen in huis?

Hier lees je alles over de PBM's die je nodig hebt als je zelf gaat klussen.

Welke PBM's zijn soms noodzakelijk als je gaat klussen in huis?

Bij klussen in huis nemen we het vaak niet zo nauw met persoonlijke bescherming. Boren zonder oorkappen of handschoenen, knutselen aan het plafond zonder helm, of het verplaatsen van meubilair zonder een paar stevige schoenen. Als je pech hebt, kun je er behoorlijk wat lichamelijke schade aan overhouden. Denk aan een bank die valt op een grote teen, of een hamer die op je vingers landt in plaats van op de spijker. Neem persoonlijke bescherming bij klussen in huis dus serieus!

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Bij de meeste klussen in huis is een paar stevige handschoenen nooit verkeerd. Je zorgt ervoor dat je schadelijke stoffen niet op je blote handen krijgt, en splinters, uitstekende spijkers of andere scherpe randjes vormen ook niet zo’n gevaar. Een helm is verder echt noodzakelijk als je boven je macht gaat werken: klussen aan het plafond, het ophangen van een nieuwe lamp, of het werken op grote hoogte. Als je valt, kun je er een hersenschudding of erger aan oplopen. Met een helm ben je daarentegen goed beschermd.


PBM voor klussen in huis

Ook als je tijdens het klussen veel lawaai maakt, is het belangrijk om voor oorbescherming te zorgen. Werkgevers in de bouw zijn verplicht PBM voor hun personeel te regelen, dus neem dezelfde voorzorgsmaatregelen in je eigen huis. Zeker bij boren, slijpen of zagen kunnen oordoppen of oorkappen helpen om gehoorschade te voorkomen. Vaak maakt zulke persoonlijke bescherming het werk ook een stuk prettiger. Je wordt niet afgeleid door het harde lawaai en kunt rustig en geconcentreerd verder werken.

Vorige pagina: Wat zijn S3 Werkschoenen?
Volgende pagina: Kan een werkgever een veiligheidsbril (op sterkte) verplichten?
  • Logo veiligheidshandschoenen merk Showa
  • Honeywell
  • Logo persoonlijke beschermingsmiddelen merk Fristads Kansas
  • Logo veiligheidsschoenen merk ELTEN
  • Logo persoonlijke beschermingsmiddelen merk 3M