Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Kiyoh
Kenniscentrum

Kenniscentrum

Kennis is macht. En wij hebben die kennis en willen deze aan jou geven. Helpen we je hiermee?

Kenniscentrum

A | B | C | D | EF | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | VW | X Y | Z

(naar top)

Acryl 

Licht, zeer luchtig, zacht en warm, licht- en weerbestendig, vervilt niet, krimpt niet, motecht, heldere kleuren, gemakkelijk te verzorgen, snel drogend. De PAN-spinvezel lijkt wegens zijn permanente kroezing zeer veel op de wol, maar de scheur- en slijtvastheid van de wol wordt aanzienlijk overtroffen. Hij heeft een goed herstellend vermogen en een uitstekende warmte-isolatie. De zachte soepelheid verleent de stoffen bijzondere elegantie. Door de geringe vochtabsorptie relatief weinig vervuiling.

Antipilling

Een antipilling-uitvoering bij kledingstukken voorkomt materiaalverlies in het textiel. Pilling ontstaat door wrijving van het stof-oppervlak, waar altijd enkele wolhaartjes uitsteken, die vervolgens met elkaar verknoopt raken en vervilten.

AQL-waarde

Acceptable Quality Level = methode voor kwaliteitsbepaling. Bij medische wegwerphandschoenen legt de Europese norm EN 455 als Kwaliteitscriterium een dichtheidswaarde van 1,5 vast.

Aramide (AR)

Extreem slijt- en scheurvast en sterk materiaal, dat in belaste zones wordt gebruikt. Kevlar® is gebaseerd op aramide-garens, die in een materiaalmix met nylon worden verwerkt. Aramide-garens kunnen niet worden geverfd, ze blijven altijd witachtig geel.

(naar top)

BGR 191

Deze Duitse regelgeving is komen te vervallen in 2014, en vervangen door de DGUV-regeling 112-191 en de Ö-Norm in Oostenrijk

(naar top)

Coolmax®

Door DuPont™ ontwikkelt polyestervezel met vier fijne buitenkanalen. Door deze speciale constructie hebben vezels van Coolmax® een zo'n 20% groter oppervlak dan gewone vezels met ronde dwarsdoorsnede. Daardoor kunnen ze meer vocht opnemen en voeren ze dit van het lichaam af naar de buitenkant van de kleding. Ook bij sterk transpireren voelt Coolmax® droog aan op de huid. Het droogt zeer snel, is lekker zacht, huidvriendelijk en vormvast.

CORDURA®

Een zeer duurzame stof, oorspronkelijk ontwikkeld als een robuuste en toch lichtgewicht comfortoplossing voor militair gebruik. Het bijzondere aan de vezelmix: een hoog katoengehalte in combinatie met T420 nylon combineert comfort en maximale duurzaamheid. Maar liefst 7 x slijtvaster dan katoen! Robuust en waterafstotend is CORDURA® optimaal geschikt ter versterking van zwaarder belaste zones (bijv. bij de knieën). Door de speciale weeftechniek van de polyamide-vezels is CORDURA® enorm slijtvast en voelt het toch zacht aan. De met CORDURA® versterkte delen blijven soepel bewegend.

(naar top)

DGUV-112-191 (voorheen BGR 191)

Deze regel behoort tot de Duitse wettelijke ongevallenverzekering. Deze DGUV-regel 112-191 schrijft voor, dat bij elke orthopedische aanpassing van werk- en veiligheidsschoenen gekeurd moet worden, of de gewijzigde modellen nog steeds aan de eisen van de norm EN ISO 20345 (veiligheidsschoenen) resp. EN ISO 20347 (werkschoenen) voldoen.

(naar top)

Elastaan

Elastaan-garen zijn zeer elastisch en kunnen tot het zevenvoudige van hun oorspronkelijke lengte bereiken. Na het uitrekken trekken de garens weer samen tot hun oorspronkelijke lengte. Meestal wordt elastaan met andere vezels gemengd, om hun eigenschappen met de elasticiteit van elastaan uit te breiden. De functionele eigenschappen van elastaan maken deze sterk elastische vezel bijzonder interessant voor de sportsector: sneldrogend, precies op maat en vormvast zijn echter precies dezelfde eisen, waaran ook werkkleding moet voldoen. Elastaan zorgt ervoor, dat onze werkkleding in vorm blijft en met elke beweging meegaat. De combinatie van katoen en elastaan is een garantie voor flexibiliteit en een prettig gevoel. De natuurlijke voordelen van katoen – zacht, huidvriendelijk en enorm vochtvasthoudend – aangevuld met de elastische eigenschappen van elasthan, maken textiel van katoen vrijwel kreukvrij, licht en sneldrogend.

ESD

ESD beschermt het product niet de medewerker tegen elektrostatische oplading. ESD staat voor Electro Static Discharge. Door een complete ESD uitrusting, zoals werkkleding, handschoenen en veiligheidsschoenen, wordt een elektrostatische oplading in de ESD-werkplekken voorkomen.
Dit dient als bescherming tegen elektrostatische ontlading, waardoor gevoelige elektronische onderdelen beschadigd of vernietigd kunnen worden. Werk- of veiligheidsschoenen met ESD-uitvoering moeten aan de eisen conform DIN EN 61340 voldoen, met een ballastweerstand in een bereik tussen > 100 kiloohm (1,0 x 10⁵ ohm) tot < 35 megaohm (35 x 10⁷ ohm). De EN 1149-5:2008 in combinatie met EN 1149-3:2004 regelt de eigenschappen van beschermende kleding met elektrostatische eigenschappen.

(naar top)

Flanell

100% katoen

Fleece

een materiaal op basis van 100% polyesther met sterk isolerende eigenschappen. Dit wordt bereikt door zeer los te breien met geruwde garens.

(naar top)

(naar top)

HACCP

HACCP is sinds januari 2006 essentieel onderdeel van de wet op de levensmiddelenhygiëne. HACCP is de afkorting van het Hazard Analysis Critical Control Point-concept. Het bouwt voort op de reeds bestaande hygiëneverordeningen en is bedoeld om belangrijke gezondheidsrisico's door levensmiddelen te identificeren, te evalueren en te beheersen. 

(naar top)

(naar top)

(naar top)

Katoen (CO)

Een regulier robuuste en comfortabele natuurvezel die zorgt in zijn natuurlijke vorm al voor een maximaal voordeel op het gebied van comfort. Werkkleding van katoen voelt zacht, aangenaam en soepel aan op de huid en is daarbij ook nog eens enorm slijtvast en sterk. Katoen kan tot 20% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen, zonder dat het nat aanvoelt. Een behaaglijk aanvoelende stof, die vooral overtuigt bij direct contact op de huid.

Katoen-/Polyestermengsel

Mengweefsels combineren de voordelen van natuur- en kunstvezels tot een sterke, comfortabele en gemakkelijk te verzorgen stof. Voor werkkleding wordt vaak een mengsel van katoen en polyester gebruikt. De voordelen van katoenvezels worden aangevuld met de verzorgingseigenschappen van polyester: voor stoffen, die comfortabel en tegelijkertijd sterk zijn. Poly-cotton-mengsels nemen – dankzij de katoenvezels - vocht goed op. Het polyester-aandeel zorgt tegelijkertijd voor een snelle afvoer van dit vocht. Een hoger katoen-aandeel zorgt voor een hoge scheurvastheid, terwijl een verhoogd aandeel aan polyester gericht is op een langere levensduur van de werkkleding.

KEVLAR®

DuPont™ materiaal op een aramidevezel gebaseerd garen, is onovertroffen scheur- en slijtvast en heeft toch een gering eigen gewicht. Weefsels van Kevlar® worden daarom overal gebruikt, waar kleding extreem robuust moet zijn. De kunstvezel wordt onder andere in de vliegtuigbouw, bij kogelvrije vesten en bij andere essentiële protectors gebruikt. Kevlarweefsels zijn niet brandbaar en hebben een ontledingstemperatuur van ca. 430°C.

(naar top)

Leer

Leer is een natuurlijk materiaal met vele voordelen, dat wij voor de vervaardiging van onze schoenen gebruiken. Het is waterafstotend, zeer robuust, beschermt de voet tegen verwonding, bijv. aan randen, en draagt ertoe bij, dat de schoen stabiel is en de voet houvast geeft. Het voor schoenen gebruikte leer is in de regel een splitleer. Niet de gehele dikte van de huidlaag wordt gebruikt, maar een door splijten van de leerlaag gewonnen dunner leer. Daarbij zijn de sterkere leerlagen de buitenste lagen, die aan de kant van de haren liggen. Volnerfleer is een leer, dat de buitenlaag, de nervenlaag, bevat. Leer moet regelmatig worden verzorgd om zijn eigenschappen te behouden.

Lycra®

Lycra® is een met PA ommantelde elasthanvezel van DuPont™, die een zeer hoge elasticiteit en een aanzienlijk langere levensduur dan rubber heeft en daarom vaak bij de vervaardiging van boordjes en zomen in fleecekleding wordt gebruikt.

(naar top)

MAC-waarde

MAC staat voor Maximaal Aanvaardbare Concentratie. De tijdgewogen, gemiddelde concentratie, waaraan nagenoeg alle werknemers in het kader van een 8-urige dag en een 40-urige week herhaaldelijk dag aan dag blootgesteld kunnen zijn, zonder dat schade aan de gezondheid mag worden verwacht. Deze waarde wordt voor fijnstof in mg/kubieke meter gemeten, voor gassen en dampen in ml/kubieke meter.

Membraan

Membranen zorgen veelal voor warmteregulering, zijn waterdicht en toch daarbij ademend. Hun ademend vermogen speelt echter alleen een rol, wanneer een energieverschil in de vorm van een temperatuurverschil van de binnen- naar de buitenkant bestaat. Wanneer dit niet het geval is, verliezen de warmteregulerende membranen hun ademend vermogen en worden ze in beide richtingen nagenoeg waterdicht.

Microporeus

Dit betekent, dat de coating/het membraan de waterdampmoleculen direct kan laten passeren, omdat de membraanporiën wezenlijk groter dan waterdampmoleculen en aanzienlijk kleiner dan waterdruppels zijn. Het bekendste voorbeeld van een microporeus membraan is GORE-TEX®.

Mengweefsel

Mengweefsel worden uit minstens twee vezelsoorten (natuurlijke en/of kunstmatige) vervaardigd. Het combineren van de positieve eigenschappen van de grondstoffen is het doel van de vervaardiging van mengweefsels. Voor werkkleding wordt vaak een mengsel van katoen en polyester gebruikt. Dit voorkeursmengsel combineert de voordelen van natuur- en kunstvezels tot een sterke, comfortabele en gemakkelijk te verzorgen stof.

Katoen-/polyester-mengsels nemen vocht goed op, maar geven het tegelijkertijd ook weer snel af. Een groter aandeel katoen zorgt voor hoge scheurvastheid, terwijl het voordeel van een groter aandeel polyester voornamelijk in de duurzaamheid ligt.

Merino

Merino is een puur natuurlijke vezel. Merinowol wordt gewonnen van merinoschapen uit de Nieuw-Zeelandse Alpen. De wolvezels van deze alpine schapen zijn vele malen fijner en lichter dan die van gewone wol. Uit dit eersteklas natuurproduct worden stoffen gemaakt, die extreem licht, zacht en soepel op de huid liggen. Warmteregulerend, isolerend, geurremmend – deze eigenschappen heeft merinowol al in zijn natuurlijke vorm. Merinowol stopt de groei van bacteriën en blijft zo geurneutraal. De typische vezelstructuur verwarmt bij koude en werkt verkoelend bij warmte, reageert op verschillende invloeden van buitenaf en voert bij zware lichamelijke inspanning de warmte af. Ideaal voor wisselende omstandigheden en stop-and-go-activiteiten. Het oppervlak van merinovezels is waterafstotend, water in de vorm van druppels parelen af terwijl de kern van de vezel vocht in de vorm van waterdamp opneemt – zonder dat het materiaal vochtig of klam aanvoelt. Merino droogt extreem snel, is vuilafstotend en in tegenstelling tot gewone wol gemakkelijk te verzorgen en geschikt voor de wasmachine.

Mesh

Mesh is een netweefsel, dat de kleding bijzonder ademend en licht maakt. Afhankelijk van het product vervult het netweefsel verschillende extra functies.

(naar top)

Neopren

Zeer stevig, maar zwaar en daarom zelden gebruikt als bekledingsmateriaal; meestal alleen voor tentvloeren. Op het gebied van arbeidsveiligheid wordt neopreen onder andere gebruikt bij de vervaardiging van handschoenen. Van oorsprong is neopreen vooral bekend van de duiksport.

Nubuckleer

Een zacht, aan het oppervlak (haarzijde) fluweelachtig, kort geschoren volnerfleer. Het voor schoenen gebruikte leer is in de regel een splitleer. Niet de gehele dikte van de huidlaag wordt gebruikt, maar een door splijten van de leerlaag gewonnen dunner leer. Daarbij zijn de sterkere leerlagen de buitenste lagen, die aan de kant van de haren liggen. Volnerfleer is een leer, dat de buitenlaag, de nervenlaag, bevat.

Nylon®

Een handelsnaam van DuPont™ voor een bepaald polyamidemateriaal. Nylon® wordt zeer veelvuldig gebruikt. Nylon® is in ongecoate toestand zeer goed waterdoorlatend, maar neemt zelf nauwelijks vocht op. Het kan bijzonder goed en permanent gecoat worden.

(naar top)

Organic Cotton

Een groot deel van onze shirts en het ondergoed wordt van bio-katoen gemaakt. Ecologische criteria worden bij de aanbouw van bio-katoen op hoog niveau gedefinieerd. In tegenstelling tot de conventionele katoenteelt is bijv. het gebruik van chemische pesticiden en meststofen verboden. Ook de katoenplanten zelf mogen niet genetisch veranderd zijn. Door de organisatie in genootschappen kunnen de boeren hun katoen tegen stabiele prijzen, onafhankelijk van grondstofprijzen afzetten. Desbetrefende producten zijn voorzien van het label ORGANIC COTTON.

OrthoLite®

Door orthopeden ontwikkelt materiaal wat zeer goed ademend, een antibacteriële werking heeft en ontwikkeling van geuren voorkomt. Door de duurzame elasticiteit en ventilatie is een langdurige schokdempig gegarandeerd

(naar top)

Para-Aramid (AR)

100% aramide
Extreem slijt- en scheurvast en sterk materiaal, dat in belaste zones wordt gebruikt. Kevlar® is gebaseerd op aramide-garens, die in een materiaalmix met nylon worden verwerkt. Aramide-garens kunnen niet worden geverfd, ze blijven altijd witachtig geel.

Polyamid (PA)

Naast polyester een zeer universele kunststofvezel in het outdoor-segment. Hij is zeer scheur- en slijtvast, elastisch en neemt slechts ca. 4% van het eigen gewicht aan water op. Bovendien kan het zeer goed van een coating worden voorzien, bijv. met polyurethaan.

Polyester (PES)

Deze vormvast pure kunstvezel is gemakkelijk te verzorgen, zeer slijtvast en neemt slechts 0,5% van het eigen gewicht aan vocht op. Het zijn vooral de verzorgingseigenschappen, waarmee polyester op het gebied van werkkleding overtuigt. Sneldrogend, nagenoeg kreukvrij en met optimaal terugveervermogen blijft de „allround kunstvezel“ ook na vaak dragen en wassen in vorm. Door hun snelle vochtafgifte worden polyestergarens vaak voor functionele kleding, o.a. in de sport, gebruikt. Textiel van polyester is lichtecht, weerbestendig, zeer slijtvast en robuust, maar overtuigt dankzij de optimale warmte-opslag ook als vulmateriaal voor werkjassen.

Polypropyleen (PP)

Deze kunstvezel neemt minder vloeistof op dan andere natuurlijke of synthetische vezels. Daardoor heeft polypropyleen snellere droogtijden dan andere polyestervezels.
Daarmee is deze vezel bijzonder geschikt voor de vervaardiging van functioneel ondergoed.

Polyurethaan (PU)

Synthetisch materiaal voor hoogwaardige, waterdichte coatings. Het behoudt zijn eigenschappen langdurig, de naden zijn met tape afsluitbaar en het blijft ook bij koude flexibel. Bij schoenen wordt polyurethaan als vormvast, licht materiaal voor tussenzolen en als slijtvaste coating op leer gebruikt.

Polyvinylchlorid (PVC)

Eén van de oudste kunststoffen, die door zijn eigenschappen (bestand tegen de meeste chemicaliën, moeilijk brandbaar, zo goed als geen vochtabsorptie, goede warmte-isolator) lange tijd op velerlei gebied werd toegepast, bijv. als waterafstotende coating voor andere textielvezels.

(naar top)

(naar top)

(naar top)

Sanfor®

Puur mechanisch bewerkte stoffen van 100% katoen en katoenmengsels kunnen als Sanfor® worden aangeduid, wanneer het als zodanig gelabelde, geconfectioneerde textiel niet krimpt en ook zijn pasvorm niet verliest.

Synthetisch

Hoofdmateriaal polyester

Scotchlite™

Toonaangevend lichtreflecterend materiaal van 3M, dat door verschillende fabrikanten van (HiVis) beschermende werkkleding als applicatie voor het verhogen van de passieve veiligheid wordt verwerkt.

Softshell

Materiaal ontstaan vanuit de wintersport dat zacht, elastisch, bewegingsvriendelijk, winddicht en een goed ademend vermogen heeft. Softshelljassen en broeken zijn uiterst geschikt in stormachtige en regenachtige omstandigheden en temperaturen tussen de 0 en 10°C. Softshell producten zijn ondanks hun waterbestendige en windwerende vermogen toch zeer ademend, licht, robuust en sterk waardoor het een zeer geliefd materiaal is voor mensen die buiten werken.

SRA

anti-slipwerking
Een minimumvereiste voor de certificering van werk- en veiligheidsschoenen.

SRB

anti-slipwerking op staalplaten en glycerine

(naar top)

Teflon®

Met Teflon® van DuPont™ uitgerust textiel is sterk vuilafstotend, biedt uitstekende bescherming tegen vlekken, heeft een afparelend effect en is uiterst onderhoudsvriendelijk, geur- en kleurneutraal. De luchtdoorlatendheid van het weefsel wordt nauwelijks beïnvloed, de structuur en hoe het materiaal aanvoelt verandert niet.

Thermolite®

Thermolite® van DuPont bevat bijzonder hoogwaardig ventilerend materiaal. Vocht wordt van de huid weggevoerd – uw lichaam blijft aangenaam droog. Tegelijkertijd slaat Thermolite® de lichaamswarmte op in holle vezels, waardoor verlies van warmte wordt voorkomen.

Thinsulate®

Een zeer hoogwaardige wattering naar het voorbeeld van natuurlijke isolatie zoals veren en vacht. De holle vezels zijn 40 maal fijner dan menselijk haar en kunnen door hun buisachtige vorm bij een geringer gewicht meer lucht insluiten. Hierdoor kan ondanks een gering materiaal dikte een hoge isolatiewaarde bereikt worden en biedt het weefsel mede daar haar ademende eigenschappen een ideaal draagcomfort

(naar top)

Uienprincipe

Een functioneel kledingsysteem moet uit lagen zoals bij uien zijn samengesteld. Meerdere dunne lagen over elkaar gedragen verwarmen beter dan een dik kledingstuk, omdat er kleine luchtkussens worden gevormd, die als extra warmtereservoir dienen. De fijn op elkaar afgestemde kledinglagen houden warm en droog, wanneer het koud is.

(naar top)

Veloursleer

Veloursleer is een ruw, geschuurd leer. Het heeft een vrij langvezelig oppervlak en wordt ook met suède aangeduid.

Vibram®

Dit Italiaanse voetbedprofiel is een van de bekendste loopzolen onder de Europese hikingchoenen. De zeer slijtvaste en gripvaste loopzool wordt afhankelijk van de schoenspecificatie met dempende of stabiliserende elementen gecombineerd.

Viscose

Viscose is de meest natuurlijke vezelvorm van alle chemische vezels. Het wordt gewonnen uit geregenereerde cellulose (basismateriaal beuken- of sparrenhout of niet verspinbare katoen) en verwerkt tot lichte, soepele stoffen. De cellulose wordt tot spinvloeistof opgelost en verandert na het stollen weer in pure cellulose zonder chemische veranderingen. Afhankelijk van glans, fijnheid en kroezing kan aan de viscose een „zijde“-, „katoen-„ of „wol-uiterlijk“ worden gegeven. Viscose is sterker absorberend dan katoen, maar in natte toestand niet zeer scheur- en slijtvast.
Kleding van viscose kan meestal maar tot 30°C in een fijnwasprogramma worden gewassen. We adviseren niet te centrifugeren en nat ophangen. Let echter altijd op de verzorgingsinstructies in het kledingstuk zelf.

(naar top)

WINDSTOPPER®

Dit materiaal is absoluut winddicht, houdt de lichaamswarmte vast en beschermt zo tegen afkoeling door wind. Desondanks is het weefsel van het WINDSTOPPER™-membraan maximaal ademend, dit voorkomt oververhitting en vochtophoping, omdat transpiratievocht probleemloos wordt afgevoerd.

(naar top)

(naar top)

(naar top)