Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Kiyoh
Category Visual Valbeveiliging

Vanaf welke hoogte is valbeveiliging verplicht en welke valbeveiliging is er allemaal?

Valbescherming is verplicht vanaf een bepaalde hoogte. Lees hier vanaf welke hoogte dat is.

Vanaf welke hoogte is valbeveiliging verplicht en welke valbeveiliging is er allemaal?

Goedgekeurde en dus betrouwbare valbescherming is noodzakelijk als je werkt, of als je leidinggevende bent en dus verantwoordelijk, in tal van arbeidssectoren. Valbeveiliging is vereist als er in de bouw, schoonmaakbranche, industrie en in andere arbeidssectoren op een bepaalde hoogte gewerkt wordt. Maar vanaf welke hoogte is valbeveiliging wettelijk verplicht? Wanneer moet je bijvoorbeeld een valharnas kopen? Wat zegt de regelgeving hierover? En welke soorten valbescherming kun je gebruiken voor jezelf of je personeel als dit vereist is?

Vanaf welke hoogte is valbeveiliging verplicht gesteld bij wet?

Het gebruik van valbescherming of valbeveiliging is in Nederland, via de ARBO-wetgeving, verplicht vanaf werkhoogtes van 2,5 meter. Deze hoogte van de valbeveiliging houdt echter niet in dat er onder de 2,5 meter werkhoogte géén valbescherming gebruikt hoeft te worden op de werkvloer (binnen of buiten). Ook bij bepaalde ondergronden, zoals werken boven open (zee)water of boven een betonnen of asfalt oppervlak, kan het verplicht zijn om valbescherming te dragen. Het is namelijk geen pretje om in zee te vallen of van bijvoorbeeld 2 meter hoogte op een asfaltweg of betonvloer te landen.

Wat zijn de meest gebruikte soorten valbescherming?

Bij valbeveiliging wordt er onderscheid gemaakt tussen persoonlijke valbeveiligingsmiddelen en collectieve valbescherming. Een valharnas kopen met vanglijn is een van de bekendste voorbeelden van cruciaal persoonlijk beschermingsmateriaal als er op hoogte wordt gewerkt. Dit harnas breekt de val en voorkomt zo letsel of erger. Ook de valhelm is een bekende vorm van persoonlijke valbeveiliging. Voorbeelden van collectieve hoogte valbeveiliging zijn onder meer een veilige steiger met gekeurde zijstangen en, vaak gebruikt bij langlopende projecten op daken, dakrandbeveiliging.

Verdiep je verder in valbeveiliging en de mogelijkheden op dit gebied

Wil je een gecertificeerd valharnas kopen, een veiligheidshelm of dakrandbeveiliging? Kies dan voor gekeurde en erkende beschermingsmiddelen, die ARBO-waardig zijn. Bekijk nu alle mogelijkheden. Bij vragen kun je altijd contact opnemen met ons. 

Vorige pagina: Wat is valbeveiliging en hoe werkt het?
Volgende pagina: Welke beroepen dragen allemaal valbeveiliging?

De beste merken valbeveiliging