Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Goed uitgerust! Start je werkdag op STARXX.nl
Kiyoh
Category Visual Oogdouche

Hoe werkt een oogdouche?

Met een oogdouche kan je letsel in het oog voorkomen. Maar hoe werkt een oogdouche?

Hoe werkt een oogdouche?

Je ogen zijn erg belangrijk en het is dan ook zaak om hier voorzichtig mee om te gaan. Als je werk verricht dat gevaarlijk voor je ogen kan zijn, is een oogdouche dan ook onontbeerlijk. In deze blog leggen we onder meer uit hoe een dergelijke douche werkt.

Wat is een oogdouche?

Ook als je werkt met oogbescherming is het altijd mogelijk dat er bijvoorbeeld chemische stoffen in je ogen terecht komen. Het is dan belangrijk dat je je oog direct en goed uit kunt spoelen. Door een oogdouche te gebruiken, spoel je de gevaarlijke stoffen snel en direct uit je oog. Hierdoor wordt verdere schade voorkomen.

De werking van een oogspoeling

Een oogdouche werkt eigenlijk op dezelfde manier als een ‘gewone’ douche. Deze wordt op een vaste plaats geïnstalleerd dichtbij de ruimte waar met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt. Mocht je de douche nodig hebben dan haal je een hendel over, waarna het water begint te stromen. Vervolgens houd je je oog onder de straal en spoel je het uit.

Soorten oogdouches

Er zijn verschillende soorten oogdouches. Je hebt bijvoorbeeld douches die op de waterleiding zijn aangesloten, maar er zijn ook douches die aangesloten zijn op een watertank. Het voordeel van deze laatste is dat deze verplaatsbaar is. Daarnaast zijn er ook combinatiedouches. Behalve het oog, kun je hiermee het hele lichaam spoelen. Dan heb je ook nog een oogspoelfles. Deze is vooral handig als er direct actie ondernomen moet worden.

Oogdouche bestellen

Welke oogdouche je het beste kunt bestellen, hangt helemaal af van met welke gevaarlijke stoffen er gewerkt wordt en wat de risico’s ervan zijn. Als er bijvoorbeeld gewerkt wordt met chemicaliën dan is het belangrijk dat er veel wateropbrengst is. Dan heb je minder aan een oogdouche fles. Bij een splinter is een oogdouche fles juist wel weer belangrijk, omdat er direct actie ondernomen moet worden. 

Vorige pagina: Wat is een oogdouche?
Volgende pagina: Een veiligheidsbril op sterkte vs een overzetbril

Beste merken Oogspoelflessen

  • Merkenlogo EHBO leverancier Cederroth